Wat is faalangst?
EN HOE HERKEN OF JE ER LAST VAN HEBT?
Faalangst is de angst om fouten te maken. Terwijl we juist leren door te falen. Hoe heb je leren lopen? Juist! Door op te staan, te vallen, jezelf opnieuw omhoog te trekken aan de bank. Door net zolang te proberen en te falen tot het wél lukte. Stel je voor dat baby’s faalangst hadden. Dan ging de mensheid ongetwijfeld no nog steeds kruipend door het leven.
Mensen zijn van nature juist avontuurlijk ingesteld. We willen leren, ontdekken, vooruitgaan. Faalangst is dus niet aangeboren. En dat is goed nieuws. Want als faalangst aangeleerd gedrag is, kan het ook weer worden afgeleerd.
Angst kan nuttig zijn als stressreactie. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaar. Door stresshormonen aan te maken, wapent het brein zich voor aanval of vlucht. Het rationele denken wordt uitgeschakeld, dat gaat allemaal te langzaam in dergelijke situaties. De automatische piloot - ook bekend als het ‘reptielenbrein’ - neemt onze acties tijdelijk over. Als je moet rennen voor een langsrazende auto of in bloedvorm moet zijn voor een belangrijk optreden, is een shotje adrenaline best handig. Dit is gezond en helpt ons optimaal te presteren voor korte duur. De angst geeft ons lichaam een tijdelijke superboost..
Maar soms is angst niet reëel en worden we angstig bij de kleinste uitdagingen. Deze onnodige angst kan verlammend werken. Door faalangst wordt de drempel steeds hoger om nieuwe dingen uit te proberen. “Het lukt me toch niet”, zal je denken. Die gedachte is niet gek en wordt versterkt door ontwijkend gedrag. Omdat je uitdagingen uit de weg gaat, wordt je bevestigd in je faalgevoel en blijven succesverhalen uit.
Heb je last van faalangst, dan kan dat heftige en diverse gevolgen hebben. Ten eerste gaan mensen met een faalangstcomplex vaak uitdagingen uit de weg en ontwikkelen zich daardoor langzamer dan nodig. De overbodige stress die gepaard gaat met faalangst zorgt er tevens voor dat het geheugen slechter functioneert en in ernstige gevallen zelfs blokkeert. Andere veelvoorkomende symptomen zijn buikpijn, zweten, hartkloppingen, trillen, blozen, niet uit je woorden komen, overcompenseren, slecht slapen, sociaal vermijdend gedrag en smoesjes bedenken om lastige taken te omzeilen.
Stralend Falen helpt bij het overwinnen van faalangst. Zodat jij weer je beste zelf kan zijn. Hoe we dit doen, lees je hier. Stel je voor hoe het leven zou zijn zonder faalangst? Zorgeloos aan een proefwerk beginnen. Vol vertrouwen een publiek toespreken. Gewoon wél die stiekeme vlam mee uit vragen. Nieuwe vrienden maken zonder gêne. Het leven is zoveel leuker als je gelooft in jezelf, als je denkt in mogelijkheden in plaats van obstakels.
Hoe herken je faalangst?
Faalangst bij een kind herken je aan de manier van voelen, doen, denken en spreken. Wees alert op regelmatig voorkomende klachten van buikpijn, hoofdpijn en zweten. Andere signalen waar je op kan letten:
- opvallend vaak om bevestiging vragen
- extreem veel of juist weinig om hulp vragen
- apathisch of ontwijkend gedrag vertonen
- perfectionisme en overcompensatie
- een irrationeel negatief zelfbeeld
“FUCK IT, DAT LOPEN GAAT ME NIET LUKKEN. IK GA VERDER KRUIPEND DOOR HET LEVEN.”
— Baby van 1 jaar oud —